РИЧАРД III

РИЧАРД III

от УИЛЯМ ШЕКСПИР

 Кликнете тук, за да видите галерията със снимки >>

 

Сценичен вариант и режисура ПЛАМЕН МАРКОВ
Сценография и костюми МИРА КАЛАНОВА
Композитор КАЛИН НИКОЛОВ
Асистент-режисьор МАРГАРИТА МАЧЕВА
Фотография и дизайн на програмата СИМЕОН ЛЮТАКОВ

 

Участват: СТОЯН РАДЕВ, МИХАИЛ МУТАФОВ, ПЛАМЕН ДИМИТРОВ, АЛЕКСАНДЪР АЛЕКСАНДРОВ, ВАЛЕРИ ВЪЛЧЕВ, ВАЛЕНТИН МИТЕВ, ПЛАМЕН ГЕОРГИЕВ, ДИМИТЪР ДИМИТРОВ, ТЕОДОР ПАПАЗОВ, СВИЛЕН СТОЯНОВ, ВЛАДИСЛАВ ВИОЛИНОВ, НИКОЛАЙ БОЖКОВ, АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ, РАДОСТИН ДИНЕВ, ТЕОДОРА МИХАЙЛОВА, ВЕСЕЛИНА МИХАЛКОВА, БИЛЯНА СТОЕВА, ГЕРГАНА ПЛЕТНЬОВА, ДАНИЕЛА ВИКТОРОВА, ГАБРИЕЛА КРЪСТЕВА, МАРИН ВАСИЛЕВ, КРИСТИЯН КИРОВ, АНЖЕЛА ЖЕКОВА, НИКОЛЕТА ЯНЕВА, ЕЛИ ПЕНЧЕВА, НЕНО КОЙНАРСКИ, НИКОЛАЙ КЕНАРОВ

 

ПРЕМИЕРA – 3 ноевмри 2011 г.

Награда ИКАР 2012 – 4 номинации: за сценография и костюми на Мира Каланова, за авторска музика на Калин Николов, за главна мъжка роля на Стоян Радев и за майсторско техническо осъществяване. 3 награди ИКАР 2012
Стоян Радев – за главна мъжка роля
Калин Николов – за авторска музика
ДТ Варна - за майсторско техническо осъществяване

 

Проф. Пламен Марков към зрителите на Ричард III

Добър вечер, избраници! Тази вечер един от най-прочутите злодеи е избрал вас, за да ви разкаже как стават „тия неща”. Затова сте избраници - „the Richard`s chosen ones”.
Той е един от хората, обявяващи злодействата, които имат намерение да извършат, презирайки обществото, в което живеят. Ричард върти историята и историите на малкото си пръстче пред очите на своите избраници, насила отнемайки им рутината на фалшивите илюзии. И е безупречно забавен разказвач, влагащ цялото си сърце в разиграваните с невероятен хазарт сюжети.

Накрая на представлението може и да се запишете за членове в „Обществото за защита на Ричард III от славата му на злодей”, едно общество, образувано в Англия в края на XIX век, в което историци, писатели, театрали, граждани са се сдружили, за да докажат, че Ричард III е един преднамерено оклеветен човек. Така както в България има общество за изчистване на името на поп Кръстьо, като предател на Левски, също съставено от историци, писатели, театрали, граждани. И в двата случая историческите факти показват колко е лесно някаква креслива заинтересована клика да унищожи безмилостно репутацията на сам по себе си достоен, макар и не идеално съвършен, човек.
Един нормален човек, страстен, импулсивен, силно мотивиран, грешащ, страдащ за грешките, такъв като нас, избраници наши.

Избраници наши, защото ние, варненските театрали, ще ви разкажем неговата история.
Същата, разбира се, и малко по нашенски. Защото сме се опитали да го разберем, а не да направим най-лесното – да го заклеймим.
Не за да го оправдаваме, в никакъв случай, но да го разберем. Защото, според мен, оклеветеният човек е герой и на нашето време.

 

ГАЛЕРИЯ СНИМКИ

 

TOP