Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ТЪГА ЗА ТОНИ

11.02.1951 – 17.11.2020

След тежко боледуване ни напусна Тодор Игнатов – Тони!

Завършил с отличие Художествената гимназия и Художествената академия със специалност сценография при проф. Асен Стойчев, столичанинът избира Варна и Варненския театър за свое поприще през 1977 г. Неизменният главен художник-проектант на театъра влага таланта си в близо 200 театрални и оперни постановки, които бележат етапи в развитието на сценичните изкуства във Варна.

 

Незабравими остават неговите сценографски и костюмографски решения за „Честна мускетарска“ от Валери Петров, реж. Гриша Островски; „Полет над кукувиче гнездо“ от Дейл Васерман, реж. Станчо Станчев, „Томас Бекет“ от Жан Ануи, реж. Борислав Чакринов, „Къща“ от Антон Страшимиров, реж. Бойко Богданов, „Бизнес с бизон“ от Дейвид Мамет, реж. Пламен Марков, „Пътят към Мека“ от Атол Фугард, реж. Крикор Азарян, „Черна дупа“ от Горан Стефановски, реж. Стоян Камбарев и др.

Многобройните театрални постановки допълват оперните постановки на Тодор Игнатов с открояващата се сценография на „Дон Карлос“ от Джузепе Верди, реж. Кузман Попов, както и почти всички постановки на балети и мюзикъли на Варненската детско-юношеска опера, които продължават да се играят и днес.   

С името на Тодор Игнатов се свързват още първата постановка в Театър „Римски терми“ и първия кафе-театър във Варна, редица дизайнерски решения за музейни експозиции. 

Отдаден всецяло на изкуството, Тони работеше през деня за театъра, а през нощта рисуваше на статива у дома. Участията в общи изложби у нас и в чужбина, както и десетките самостоятелни изложби му спечелиха име на един от интересните съвременни художници, ценени у нас и в чужбина.

Сценографията и живописта заемаха равностойно място в сърцето и творчеството на този изключителен творец, който при това намираше време за обществена работа като председател на Дружеството на художниците във Варна, член на Управителния съвет на СБХ и др.

Художник със свой запазен знак в сценичните изкуства и културната история на Варна, Тодор Игнатов е удостоен с 5 национални награди за сценография, 3 награди „Варна“, наградата на кмета на Варна, наградата за културен принос на клуб „Отворено общество“ и др. Националният биографичен институт в Кеймбридж го отличи като един от „Изключителните художници и дизайнери на XX век” за „Забележителен принос в областта на театъра и пластичните изкуства“.

Признанието, за съжаление, не заменя човека...

Сякаш беше вчера, когато празнувахме твоя 69-ти рожден ден, приятелю!

А днес ни остава да видим още веднъж последната ти изложба в Галерия „Юка“...

Театърът тъгува за теб!

 

От екипа на Театрално-музикален прдуцентски център Варна

ДТ „Стоян Бъчваров“ § Държавна опера Варна

TOP