Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ПОСТАНОВКА НА БОЯН ИВАНОВ ЗА 100-ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ВАРНЕНСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

За 100-тния си рожден ден на 12 март 2021 г. екипът на Варненския драматичен театър подготвя юбилейно представление с режисьор Боян Иванов. Поводът за поканата към него е култовата му постановка „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ от 2005 г., която дълго време шества на варненска сцена. Номиниран за наградата на САБ в категория режисура, „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“ заразява с пристрастието си към скеча като театрална форма във великолепно случилата се среща между текст, режисьор, сценограф, хореограф и актьори, която превръща художественото намерение в убедителен, жив и цялостен театрален разказ.

Към новото режисьорско предизвикателство Боян Иванов подхожда със същите оригинални естетически инструменти и същия постановъчен екип – сценограф Елица Георгиева и хореограф Татяна Соколова, както и с активното съучастие на целия актьорски състав. Отправни точки в естетическите търсения на този екип от съмишленици са респектът към дългогодишна история на Варненския театър и признанието в любов към театралното изкуство.

БОЯН ИВАНОВ е от изявените съвременни театрални режисьори, извоювал си творчески авторитет както с постановките си в България, така и в чужбина. Роден в Плевен, той завършва Театрознание в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов”, в класа на проф. Николай Йорданов, специализира режисура във Висшето училище за музика и сценични изкуства във Франкфурт на Майн (Германия), в майсторския клас на проф. Ханс Холман.

Поставял е в престижни театри в България, Германия, Украйна, Македония и други страни. На различни театрални сцени в България поставя „Часът, в който не знаехме нищо един за друг“, „Луда крава” от Джон фон Дюфел, „Лека нощ, мамо” от Марша Норма, „Деликатно нещо е душата” от Димитър Динев, „Следобедни игри” от Рома Майо, „Жулиета” от Андраш Вишки, „Натюрморт със затлъстял племенник“ от Йон Сапдару, „Влюбеният Моцарт“ и др.

Една от най-награждаваните му постановки е „Мълчаливи предания“ на Държавния куклен театър във Варна, удостоена с няколко отличия на XVI Международен куклен фестивал „Златният делфин“ 2014: Награда за режисура и хореография (раздел спектакли за възрастни) на Боян Иванов и Татяна Соколова, Награда за сценография на Свила Величков, Награда за видео и компютърна анимация на Тодор Тодоров, Награда за оригинална музика (раздел спектакли за възрастни) на група IRFAN, Награда за женска роля на Евгения Василева, както и с наградата на САБ ИКАР 2015 за ярка и въздействаща образност.

Постановките на Боян Иванов се отличават с модерна визия и остра съвременна рефлексия на героите, ярък театрален рисунък, чрез който се изтласкват на преден план актуални социални проблеми на времето ни. Важен момент в неговите постановки са метафоричните обобщения за света, както и силните философско-нравствени внушения.

TOP