Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

УСПЕХИТЕ НИКОГА НЕ ИДВАТ САМИ

Даниела Димова, директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна пред списание ”Offline”

Г-жо Димова, получихте поредното признание от нашите читатели за най-добра реализирана културна програма през  изминалата година. Белязана от Covid, кризисна за целия свят, 2020 изправи мениджърите на сценични изкуства пред неочаквани предизвикателства, с които Вие се справихте блестящо и сега със същата амбиция продължавате напред. Кой ще бъде фокусът през новата 2021 година?

Най-голямото събитие в културния живот на Варна през 2021 година ще бъде отбелязването на 100-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Инициативите за тази забележителна годишнина започнаха преди 3 години с учредяването на Инициативен комитет, в който влязоха изтъкнати личности, свързали творческия си път с Варненския театър, режисьори, драматурзи, актьори, както и видни общественици от Варна и страната, почитатели на театралното изкуство. С поглед към рождения ден на театъра на 12 март 2021 година и Международния ден на театъра на 27 март 2021 година, ние поставихме едно много силно начало на юбилейния 100-тен сезон на театъра през септември 2020 година. То е свързано с новия rebranding на театъра и извеждането в публичното пространство на една съвсем нова визия на Театрално-музикален продуцентски център Варна, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна, която започна своя 74-ти творчески сезон. Изграждането на новата визуална идентичност възложихме след конкурс преди една година на младата, но вече утвърдена дизайнерка Радослава Боор, която се радва на професионално признание не само в България. Тя подходи с внимание и респект към нашата институция и след задълбочено проучване, анализ и обсъждане с артистите на театъра и операта, ние се спряхме на единия от трите предложени от нея варианти. Той се оказа най-подходящ  за новата визия и новите послания, които нашият театър отправя в новото време. 100 години за един театър са много, но и не толкова много, ако се върнем назад към театъра в Древна Гърция. Да защитаваш вечните духовни стойности, които никога не се променят, да бъдеш близо до публиката, като същевременно търсиш нови естетически територии, ето върху тези основни послания се съсредоточават творческите стремежи на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в неговия 100-тен сезон и на Държавна опера Варна в нейния 74-ти сезон.

 

С кои други ключови събития ще отбележите вековния юбилей на Варненския драматичен театър?

За предстоящия голям театрален празник ще излезе летописът, посветен на 100-годишния юбилей на Варненския театър. Дело на известния театровед Никола Вандов, обобщил вече историята на най-добрите български театри в летописни издания, сега в новия си театроведски труд надгражда заложеното в предишните 2 летописа, публикувани за 50-та и 85-та годишнина на Варненския драматичен театър.

За юбилея през март в централната пешеходна зона на Варна ще бъде монтирано голямо винилно пано със 100 снимки на значими режисьори, художници, актьори от различни поколения, допринесли за утвърждаването на нашия театър като една от водещите театрални трупи в България.

Наред с този рекламен брандинг, основен акцент в юбилейната програма са премиерните постановки, които в условията на Covid пандемията претърпяха известни промени. Най-важното в случая е, че независимо от динамичната ситуация през цялата 2020 година, театърът и операта не прекъснаха срещите със своята публика. Единствено в началото на пандемията, в продължение на 2 месеца и половина, ние излъчвахме в online платформа видеозаписи на нашите най-добри представления. Всяка седмица поднасяхме по едно оперно, едно театрално и едно балетно представление, включително спектакли за деца. Изключителен успех имаше проектът „Театърът чете“, който достигна 3 издания на ден, пренесли вълнуващи литературни послания до огромна online аудитория, а тя със своя потенциал допринесе за умножаване броя на реалните offline зрители.

Другото постижение за театъра и операта, което бих изтъкнала, е, че след 1 юни, когато възобновихме реалните срещи с публиката, ние всяка седмица й предлагахме представления, било то на новата Лятна сцена „Зад театъра“, в Опера в Летния театър или в Концерти от балкона. Тези представления, можем да се похвалим, винаги се радваха на максимално допустимата заетост, съгласно ограничителните Covid мерки, първоначално на 30%, после на 50%. 

След лятото започнахме с активна дейност и новите сезони – през септември за театъра, през октомври за операта и единствено през декември, по времето на предколедния lockdown, в който излезе цялата държава, ние преустановхме нашите спектакли. Все пак, с няколко специални събития на живо успяхме да поздравим нашите зрители и да им вдъхнем кураж, да вдъхнем и на себе си кураж и надежда за една по-добра 2021 година. Важно е това, защото професията на артиста е особена – когато е на  сцената, той се чувства пълноценен, а когато е сам у дома - за кратък период от време това е добре дошло, но дългото откъсване от сцената води до напрежение и стрес. Живото изкуство носи една друга енергия, която - като огъня на любовта - трябва постоянно да се подклажда и да не се позволява на това огнище да угасва.

Как ще отбележите самия рожден ден  на театъра?

На рожден ден, като на рожден ден! Общото желание на артистите и на рекламните служби, които поддържат връзката с публиката, бе на 12 март 2021 година да изнесем тържествен концерт-спектакъл. В него ще участват всички 25 актьори от състава на театъра. Това е голяма театрална трупа, в сравнение с повечето театри, в които играят по 10-15 актьори. В юбилейния концерт-спектакъл, който подготвя режисьорът Боян Иванов, заедно с хореографката Татяна Соколова, всеки актьор ще има специален номер, няма да бъдат пропуснати и знакови моменти от историята на театъра.

Няма да пропусна да подчертая, че за 100-тния рожден ден на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ на входа на театъра, вместо сегашния портрет на патрона на театъра, ще бъде поставен бюст на Стоян Бъчваров. Колебаем се между трима автори, но на последната оперативка с ръководството на театъра везните се наклониха към младия скулптор Явор Пенев, един от участниците в конкурса за Паметника на „Цар Калоян“ във Варна. Неговото предложение е да пресъздаде Стоян Бъчваров не в най-късните му години, а в един по-ранен период, когато е бил директор-режисьор на Варненския театър.

Кои нови заглавия ще влязат в юбилейния театрален афиш?

Следваща кулминация в 100-тния сезон на Варненския драматичен театър ще бъде премиерата на „Амадеус“ от Питър Шафър, режисура и сценична версия Стайко Мурджев, един от най-надарените и професионално признати млади български режисьори. Сценография и костюми Петя Боюкова, музика Петър Дундаков, хореография и сценична пластика Станислав Генадиев, с участието на Стоян Радев, Ненчо Костов, Симеон Люталов, Петя Ангелова, Ивайло Иванов и др.

След премиерата на „Амадеус“ в края на април или първите дни на май, започва работа Бина Харалампиева с първата, можем спокойно да кажем, първата голяма сценична реализация на „Тютюн“ от Димитър Димов, един от великите български класически романи. Драматизацията е дело на Юрий Дачев. Постановката е предизвикателство за целия екип, доколкото  прочутитата екранизация на режисьора Никола Корабов, с филмовата дива Невена Коканова в ролята на Ирина, задава високи естетически образци за претворяването на литературния сюжет със средствата на други изкуства. Лично аз като директор се чувствам много щастлива от подкрепата на дъщерята на писателя и самата тя един от най-добрите съвременни български автори Теодора Димова, с която поддържаме много близък контакт. След като договорихме авторските права за театралната продукция „Тютюн“, която вярвам, ще бъде едно от големите театрални събития на 2021 година, постигнахме съгласие и за първия театрален прочит на нейния роман „Поразените“, обявен за Роман на годината от фондация „13 века България“, отличен с Наградата за проза 2020 на Литературен куб „Перото“.  За пръв път в България, при това през трудната и необикновена 2020 година, на варненска сцена видя бял свят първата реализация на „Поразените“, режисьор Стоян Радев Ге.К. Насред пандемията успяхме дори да гостуваме на столична сцена, като отзвукът от представлението бе голям и бих казала дори, съизмерим със силното въздействие на самия роман.

И така, през 2021 година, след „Амадеус“, трупата на Варненския драматичен театър се фокусира върху репетиционния процес на „Тютюн“ със стремежа предпремиерата да бъде изнесена през лятото, а  премиерата през есента на 2021 година да постави началото на новия театрален сезон. Тогава очакваме и нашият щатен режисьор проф. Пламен Марков да ни изненада с постановка на класическа трагедия, сега сме в процес на уточняване на заглавието. До края на тази година ще видим и първата постановка на варненска сцена на една от интересните млади съвременни български режисьорки Диана Добрева.

Екипът на операта сигурно също подготвя изненади?

След наситен летен сезон въпреки пандемията и локдауна в края на годината, Държавна опера Варна подари на публиката 6 премиери на Опера в Летния театър, балетна гала и участия във всички летни фестивали, сред които Лятна сцена Двореца в Балчик, Сцена на вековете във Велико Търново, Летния музикален фестивал в Банско и др.

В седмицата около 14 февруари, по традиция поднасяме представления, свързани с Трифон Зарезан, празника на виното и с Деня на влюбените. Тази години ще предложим танцовия спектакъл „Фламенко Кармен“ с фламенко аранжименти върху музиката на Бизе от нашия диригент Страцимир Павлов, с нашите оперни солисти Михаела Берова и Валерий Георгиев и участието на балетната ни трупа. Първата премиера за 2021 година ще бъде на 19, 20 февруари с „Човекът от Ла Манча“ от Дейл Васерман, режисьор Борис Панкин, диригент Страцимир Павлов, с Орлин Горанов – Дон Кихот, Мариан Бачев – Санчо Панса и Илина Михайлова – Дулцинея. В афиша сме предвидили операта „Травиата“ от Верди, оперетата „Хубавата Елена“ от Офенбах, мюзикъла „Магьосникът от Оз“ с участието на Варненската детско-юношеска опера , „Севилският бръснар“ от Росини и др.

По традиция каним в началото на годината големия български диригент с международна кариера Емил Табаков, който сега на 5 февруари ще дирижира много интересен симфоничен концерт, за който Маестрото е подбрал увертюри, танци и хорове от известни опери.

Заради Covid пандемията 3 от спектаклите на V Международен балетен форум, които се реализират с подкрепата на Фонд „Култура“ при Община Варна, преместихме в началото на тази година. Това са „Лешникотрошачката“ на 28 и 30 февруари и „Лебедово езеро“ на 6 февруари, като ролите на Клара в „Лешникотрошачката“ на 30 януари и на Одета/Одилия в „Лебедово езеро“ на 6 февруари ще изпълни примабалерината от Скопие Мария Кичевска, лауреат на Международния балетен конкурс във Варна и желана гостенка на престижни сцени, вкл. Виенската Щатсопера.

Никога не попускате да отбележите, всяка година по различен начин, Националния празник през март, както и Международния ден на жената и Великден. Любопитни сме да научим какво предвиждате сега.

В навечерието на Националния празник, на 2 март, каним нашата публика на симфоничен концерт, изцяло с българска програма, под диригентството на Станислав Ушев, с виолончелистката Лиляна Кехайова, която ще бъде солистка в Концерта за виолончело и оркестър от Марин Големинов.

За 8 март на всички жени посвещаваме с любов концерта „Тенорисимо“ с поне петима български тенори, които ще излязат на сцената, за да поднесат своите гласове и сърца на дамите.

Вторият мартенски симфоничен концерт е предвиден за 13 март, когато във Варна ще посрещнем още един български диригент от световната сцена - Маестро Павел Балев. В програмата ще прозвучат Симфония No 3 „Ероика“ от Бетовен и 2 сюити от балета „Сътворението на света“ по музика на съвременния руски композитор Андрей Петров. А самата балетна премиера на „Сътворението на света“ предстои на 8 и 9 април, с оркестъра на Държавна опера Варна, под диригентството, отново на Маестро Павел Балев. Разчитаме за хореографията на нашия главен балетмайстор Сергей Бобров.

В рамките на XXII Великденски музикален фестивал, на 2 април, се радваме да бъдем домакини на концерта, посветен на 70-годишния юбилей на блестящия българскиг цигулар Минчо Минчев, под диригентството на Йордан Дафов.

Част от Великденската фестивална програма ще бъде и премиерата на операта „Вълшебната флейта“ от Моцарт, с диригент-постановчик Христо Христов и режисьор Антониу Замфир от оперния театър в Крайова, Румъния, с която ще отбележим и 260-годишнината от рождението на Моцарт.

Всички тези събития, както и онези, за които не успях да спомена, ще се осъществят с таланта и енергията на нашите прекрасни драматични, оперни, балетни и музикални артисти, които отстояват достойно имиджа на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ и Държавна опера Варна. Успехите никога не идват сами, те идват винаги с хората, които приемат професията си като призвание. Точно такива са артистите на Театрално-музикален продуцентски център Варна.

 Разгледайте целия брой на списание Off line Magazine

 

TOP