Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

БЪНДИАДА - КОСТАДИН БАНДУТОВ НА 75

3 театрални вечери под знака на режисьора Костадин Бандутов за 75-годишния му юбилей

23 февруари, 19.00, Основна сцена - „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни‘

25 февруари, 19.00, Основна сцена - „Само за жени“ от Дарио Фо, НАГРАДА ВАРНА 2020;

27 февруари, 19.00, Основна сцена - „Приключения опасни със герои сладкогласни“ от Н. Йорданов и Х. Агасян.

Роден на 17 февруари 1946 г. в Благоевград, Костадин Бантутов не е и подозирал колко различни пътища му е приготвила съдбата. Но и никак не се отказва от възможностите, които тя му поднася. За начало завършва механотехникума в родния си град (1965), но след това, вместо на техническите, се отдава на юридическите науки и завършва право в СУ „Св. Кл. Охридски“ (1972). Наблюденията му като съдия върху превъплъщенията на човека, както и разностранните му интереси, го подтикват към едно трето поприще, което обединява всички други - театъра. Намерил новото си призвание, той записва и завършва ВИТИЗ „Кр. Сарафов“ със специалност Режисура за драматичен театър (1979).

 

Добре подготвен за тази най-високо стояща в театралното изкуство позиция, той прави редица успешни постановки като режисьор в Благоевградския драматичен театър „Никола Вапцаров“ (1979-1989) и Старозагорския драматичен театър „Гео Милев“ (1989-1990). Само една година като режисьор във Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“ (1990-1991) му е достатъчна, за да разбере, че оттук-нататък Варна ще бъде неговият град. Тук той намира поле за изява на всичките си способности. Става заместник-кмет на Община Варна и директор на Варненския драматичен театър (1991-1996), след което се завръща за кратко към съдийската професия (1996-1999), за да оглави после Дирекция Култура в Община Варна (1999-2005) и Районния съд в Провадия (2006-2011).

Трудно е да отсъдим кое предпочита Костадин Бандутов – съдийството или режисурата. Все пак, изглежда е второто, ако отчетем, че е бил съдия само в 3 града, а режисьор – в много повече. В полза на режисурата говорят още факти - преподавал е „Актьорско майсторство и „История на театъра“ във ВСУ, по покана на ректора на Икономическия университет е създал студентския театър ИкАрт, негови са и почти всички постановки на Варненската детско-юношеска опера. Сред многобройните му постановки на сцената на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ в различни години се открояват: "Вражалец" от Ст. Л. Костов, "Двубой" от Ив. Вазов, "Няма да платим" от Дарио Фо, "Районна болница" от Хр. Бойчев, "Страшният съд" от Ст. Цанев, "Хранениците на Йорда" от Кр. Дренски, "Едмънд" от Дейвид Мамет, хитовите заглавия "Между два стола" и "Бащи, лъжи и още нещо" от Рей Куни, "Прелестите на изневярата" от В. Красногоров, „Приключения опасни със герои сладкогласни“ от Н. Йорданов и Х. Агасян и "Само за жени" от Дарио Фо.

„Само за жени“, отличена за високите си художествени постижения с НАГРАДА ВАРНА 2020, се нарежда сред най-добрите комедийни постановки в най-новата история на Варненския театър. Несъмнено това се дължи, покрай всичко останало, и на чувството за хумор, което впрочем не напуска Костадин Бандутов и когато поставя трагични заглавия.

Друга присъща негова черта е умението му да създава ведра и креативна атмосфера сред творческите екипи, с които работи. И затова сред театралите той е известен като Бънди. От това закачливо и приятелско Бънди дойде и „Бъндиада“ – обобщаващото наименование за трите великолепни постановки на Костадин Бандутов, с които Варненският драматичен театър отбелязва неговата 75-годишнина. Тридневната „Бъндиада“ под режисьорския знак на Костадин Бандутов включва: „Бащи, лъжи и още нещо“ от Рей Куни (23 февруари), „Само за жени“ от Дарио Фо (25 февруари) и „Приключения опасни със герои сладкогласни“ от Н. Йорданов (27 февруари).

Честит юбилей, Бънди! Очакваме и следващите ти постановки!

Виолета Тончева

TOP