Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ОТ КОСТАДИН БАНДУТОВ ЗА КОСТАДИН БАНДУТОВ

75-ти рожден ден!

Прочувствените думи, които режисьорът и директор на Варненския драматичен театър Костадин Бандутов произнася за 75-годишния юбилей на театъра през 1996 г., запазени в архива, се завръщат при него през 2021 г., когато Костадин Бандутов отбелязва своя 75-годишен юбилей, а Варненският драматичен театър закръгля първия си век. Времето е изтекло, но то с нищо не е променило взаимоотношенията между театъра и режисьора. Съдете сами:

„75-ти рожден ден!

Ако е човек, е лесно – честитиш, радваш се заедно с него, че е доживял до тази почтена възраст, малко му завиждаш: все пак не знаеш на теб колко ти е отредила съдбата, пожелаваш му дълги години живот, гледаш юбиляра и гостите, почват да се нижат спомени, свързани с него, спомени и добри и лоши...

А как е с един театър на 75 години? Това достаъчно дълги години живот ли са за едно честване? И после, когато се чества човек, като че ли честваме, че още е жив, но това важи ли за един театър? Естествено е, човек „дори и добре да живее... да умре“, но един театър дали може да умре? Сигурно може, ако злобата и омразата отвън и отвътре го задушат.

Но театърът като изкуство никога няма да умре, защото той – театърът – е преди всичко любов, любов от тези, които го създават, и любов от тези, които идват да го гледат. Тази любов е съградила великолепната му сграда, тя е привличала в залата всяка вечер, в продължение на 75 години, артисти и зрители.

Господи, колко неща е видял, простил и заедно с нас изживял театърът. И страсти, и любов, и прегрешения, и мъка, да, много мъка, но всичко това изживяно от истински хора, отдадени безумно, до смърт, на тази взаимна любов. Между театъра и актьора няма изневяра! Поне аз не знам за такава.

Благодаря ти, че те има, театър! Благодаря на всички, които творят и работят в театъра с любов и всеотдайност! Благодаря на всички, които идват в театъра с любов и всеотдайност! Никой не е забравен! Никой няма да бъде забравен!

С поклон пред миналото, с радост от настоящето и надежда към бъдещето, честит юбилей, любими наш театър!“

Из словото на Костадин Бандутов за 75-годишния юбилей на Драматичен театър „Стоян Бъчваров“. Архив на театъра, 1996 г.

TOP