Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

АЛБУМЪТ "100 ГОДИНИ ДТ "СТОЯН БЪЧВАРОВ" СРЕЩНА ПЪРВИТЕ СИ ЧИТАТЕЛИ

Дългоочакваният албум "100 години ДТ "Стоян Бъчваров", съставител Аглика Стефанова, художник Маргарита Дончева, изд. "Валентин Траянов" се срещна с първите си читатели на 9 юни 2022, 17.00, Сцена Ротонда, два часа преди спектакъла на Варненския театър "Амадеус" от Питър Шафър, реж. Стайко Мурджев, селектиран в официалната програма на МТФ "Варненско лято".

Виолета Тончева, модератор на събитието, представи Юбилейния албум и открои заслугите на Аглика Стефанова както като автор на историческия обзор за първия театрален век на Варненския театър, така и за прецизната й работа по структурата на албума и подбора на фотоархива - около 300 снимки от 140 спектакъла. Съдържанието на албума е обогатено с три портрета на режисьори, оставили ярка диря в историята на театъра – Станчо Станчев, Стоян Камбарев и Явор Гърдев. Автор на портрета на Станчо Станчев е проф. Васил Стефанов, публикуван в книгата му „Пътят на режисурата“, а за Стоян Камбарев и Явор Гърдев специални текстове са написали театроведите Кремена Димитрова и проф. Венета Дойчева. Емоционално въздействат спомените за двамата дългогодишни и любими на варненската публика творци - сценографът Тодор Игнатов и актьорът Георги Велчовски, починали от Ковид през юбилейния сезон. Проф. Васил Рокоманов разказва за своя близък приятел и колега Тодор Игнатов, а Ламбрин Сотиров артистично описва живота и творческата стихия на Георги Велчовски.

 

В обсъждането на албума се включиха Юлияна Чернева, трето поколение актриса във Варненския драматичен театър и Мария Александрова от отдел Маркетинг и реклама, които говориха за трудностите при подбора и разпознаването на артистите в архивните фотографии. Даниела Димова - директор на Театрално-музикален продуцентски център Варна, оцени високо екипната работа на театралната редколегия и издателството на Валентин Траянов.

Журналистът Кирил Аспарухов, директорката на дирекция "Култура" в Община Варна Антония Йовчева и собственикът на издателство "Морски свят" Петър Тодоров разказаха вълнуващи истории за миналото и хората на театъра. Петя Момчилова и Виталий Бондарев, з. а. на Украйна, възкресиха паметта за Георги Велчовски и неговата постановка "Псета", която се е играла 10 години с огромен успех в Театър "Ланжерон" в Харков.

Фотография Виктор Коритко

TOP