Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

„ИНСТИНКТЪТ“ 2022 – РЕМИНИСЦЕНЦИЯ ЗА „ИНСТИНКТЪТ“ 1921

7, 8 септември 2022, 19.00, Основна сцена, ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна

Втора постановка на първата пиеса, играна на варненска сцена

„Инстинктът“ – загубената първа пиеса, с която през 1921 г. започва летоброенето на Варненския драматичен театър, се появи отново, като неочакван, но добре дошъл, подарък от съдбата, тъкмо за 100-годишния юбилей на театъра през 2021 г. Несъществуващият в българските архиви драматургичен текст на модния през миналия век Анри Кистмекер (1872-1938) бе открит в оригинал на френски език в Кралската библиотека на Белгия от Анна Сливкова, преводачка в Европейския парламент и почитателка на Варненския театър. Драматургът на театъра Аглика Стефанова – Олтеан преведе „Инстинктът“, а с поставената някога от първия директор режисьор на Варненския театър Стоян Бъчваров пиеса се зае актьорът и режисьор Стоян Радев Ге.К. Апропо, съвпадението няма как да не напомни етимологията на името Стоян – стои, устоява, живее. И така, 100 години по-късно, в Нощта на театрите 2021 пиесата възкръсна отново, в прочит на маса, за да закръгли по своеобразен начин първия варненски театрален век. А в началото на 102-ия сезон на театъра същият екип поднася и обещаната сценична реализация на „Инстинктът“, чиято премиера предстои на 7 и 8 септемри 2022, 19.00, Основна сцена.

„Инстинктът“ (1905) на френско-белгийския автор Анри Кистмекер постига забележителен успех - играе се на много сцени, пътува на турнета, тържествено се посреща 100-тното й представление в Париж, има и 2 екранизации (1916, 1930). Пиесата впечатлява с умело градирана динамика и майсторски изведени персонажи в една история, която интригува и съвременния зрител. В основата й стои любовна интрига, в която дилемата на Доктор Жан Берну е дали да спаси предполагаемия любовник на жена си и да спази лекарския си дълг или да последва инстинкта си за отмъщение. Една от репликите „Инстинктите израстват заедно с нас“ предава ключовото послание на пиесата за духовното израстване, с което човек би могъл да надделее първичните си инстинкти.

 

„Самият Кистмекер определя пиесата си като „сериозна комедия". Истината е, че трудно може да се фиксира жанрът - комедия, драма или трилър, като че ли авторът е смесил по превъзходен начин всички жанрове. И може би точно тази смесица от средства, с които се разглеждат сериозни и вечно актуални теми - любов, вярност, изневяра, измяна, инстинкт, разум - прави „Инстинктът“ не архаична, а съвременна, любопитна, изненадваща и бих казал, модерна пиеса“, споделя режисьорът.

Импонираща е неговата идея героите от най-старата пиеса да пресъздадат най-младите актьори на Варненския драматичен театър: Велизар Емануилов, Миглена Везирова, Недялко Стефанов, Христина Джурова, Станислав Кондов, Александра Майдавска, Константин Соколов и Гергана Арнаудова. Художник на постановката е Даниела Николчова, а асистент режисьор Валентина Андонова.
Плакатът на „Инстинктът“ с дизайнер Славяна Иванова, бе отличен в категория „Най-оригинален плакат“ на Международното изложение „Културен туризъм 2022“ във Велико Търново.
Фотосесията за постановката е заснета от Ангел Жечев в резиденция „Евксиноград“.

ИНСТИНКТЪТ

от Анри Кистмекер
Превод Аглика Стефанова-Олтеан
Режисура и музикална среда Стоян Радев Ге. К.
Художник Даниела Николчова
Асистент режисьор Валентина Андонова
Плакат Славяна Иванова
Фотосесия Ангел Жечев

В ролите:
Велизар Емануилов – Жан Берну
Миглена Везирова – Сесил Берну
Недялко Стефанов – Андре Берну
Христина Джурова - Терез Ложие
Станислав Кондов – Лотрике
Александра Майдавска – Берта
Константин Соколов – Пиер
Гергана Арнаудова – Пощальон

Премиера - 7, 8 септември 2022, 19.00 Основна сцена
Първа премиера в 102-ия сезон на ДТ „Стоян Бъчваров“ Варна

Очаквайте интервю със Стоян Радев Ге.К.

TOP