Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

КАК ЗРИТЕЛИТЕ ВИДЯХА ПРЕМИЕРАТА НА „ЮН ГАБРИЕЛ БОРКМАН“

Анкета на ВИОЛЕТА ТОНЧЕВА

За светкавицата и светулката

Всяка реплика в постановката на „Юн Габриел Боркман“ кънти в съзнанието като вик и болка, като предупреждение и поука. За самотата, дори когато живите не са те забравили, за всеобщия присмех, че вярваш в една невъзможна мечта, заради която пренебрегваш вечни човешки ценности – любов, семейство, деца, вярност, доверие. За личното его, което толкова лесно подвежда към деформация. Има ли надежда, възможна ли е компенсация за провалите в живота, за поне няколко капки нежност и подкрепа, когато всички врати са затворени. Да, предупреждава ни Хенрик Ибсен, „чудовищата всъщност са вътре в самите нас“.

Колко умело и последователно, деликатно, но категорично актьорът Николай Урумов изгражда образа на банкера Юн Габриел Боркман - трагичен и комичен, отблъскващ, но и симпатичен, поне за мен, в стремежа си да превърне една лудост за всички във възможна реалност.

Силен контраст предлага образът на Вилхелм Фолдал, който също дълбоко вярва в себе си, в своя талант, непризнат от обществото, но с поуки и мъдрости, от които се нуждаем... Дори  физическата болка заради премазания от шейната крак, с която дъщеря му Фрида лети към щастливите неизвестности на любовта, не може да отнеме неговата вяра и надежда, не може да замъгли погледа му, който вече вижда светлината там, някъде далече зад височините. Актьорът Михаил Мутафов отново е в съзнанието ми, за кой ли път, със самобитното си превъплъщение, с емоционалното си присъствие, с присъщата му художествена мярка. Големият, любимият актьор на Варна!

Боркман и Фолдал - двата незабравими образа, поне за мен, в тази пиеса. Като „светкавицата и светулката“, както казваше друг гениален писател и драматург. Излъчват светлина в мрака, но са толкова различни. Различни, но еднакво силно въздействат и акцентите, които режисьорът Пламен Марков ни поднася върху философските послания на Ибсен. Те отзвучават в мислите ни дълго време.

Повече от половин век със съпругата ми посещаваме постановките на Варненския драматичен театър. „Юн Габриел Боркман“ вече е в нашата „златна“ класация.

 

ДОЦ. Д-Р ГЕОРГИ КАЛАГЛАРСКИ - преподавател в СУ „Свети Климент  Охридски“ и ВСУ „Черноризец Храбър“, председател на СБЖ – Варна

Силно съм впечатлен от цялостното звучене на спектакъла. Изненадата ми от тази първа среща с пиесата „Юн Габриел Боркман“ на Ибсен е много приятна. Още съм под въздействие на видяното и ми е трудно да дефинирам детайли, но съм убеден, че тази интересна драматургия, оригинално претворена за сцена от режисьора Пламен Марков и неговия постановъчен екип, ще бъде силен акцент в репертоара на Варненския драматичен театър. Много ми допаднаха убедителните артистични превъплъщения на Николай Урумов, Михаил Мутафов, Биляна Стоева, Милена Кънева и на техните млади колеги. Общата им амбиция и енергия се усещаха във всяка една минута от представлението.

Докато течеше спектакълът, си спомних, че съм гледал тук Николай Урумов и в един гастрол, постановка на Стоян Камбарев, мисля, че беше „Три сестри“ от Чехов. Беше преди доста години, но великолепното му изпълнение все още стои в съзнанието ми. Спомням си също възторжените реакции не само на публиката, но и на някои от варненските артисти. Като сега виждам голямата Катя Динева, която отиваше да го поздрави след спектакъла и на висок глас коментираше „Много е добър, къде е, искам да го видя този Николай Урумов“. От устата на голямата Катя Динева това беше голяма оценка.

 

ГЕО ЧОБАНОВ – солист на Държавна опера Варна

Премиерата на „Юн Габриел Боркман“ беше празник. Много вълнуващ празник и като проблематика, и като сценична постановка, и като актьорско изпълнение. Адмирации за Николай Урумов!

 

СОФКА СИМЕОНОВА – мениджър във ВК „Ривиера“

Имаше един уред в миналото, наречен дарак, предназначен да разчепква (да разкъсва) на малки частици вълната. Та именно това прави Ибсен, разчепква човешката душа. Много трудно е това...

По време на представлението, близо до мен, един мъж на средна възраст, малко се отнесе в началото, след което се разбуди и заинтригува. Започна да става интересно. Декорът вдъхваше реално усещане за студ, за отчаяние, за провал. Противопоставени бяха два характера - на успелия, проваления впоследствие мъж, и на жената, примиренчески приела ситуацията. Много силен срещу примирен – това решение на Ибсен не ми допадна особено. В същото време присъствието на младите актьори, внасяше свежест. И то много успешно.

Декорът е впечатляващ, саундът – великолепен. Режисурата – изумителна, кабинетът - горе, краят - социален, личен - долу, на преден план.

И ... снегът. Внушението, че всичко пропада, че всичко е безнадеждно...

Супер!

А защо името на главния герой е изписано изцяло? Отговора оставям на тези, които могат да мислят J

РУМЯНА ДОБРЕВА – преподавател по английски език

КАК ЗРИТЕЛИТЕ ВИДЯХА ПРЕМИЕРАТА НА „ЮН ГАБРИЕЛ БОРКМАН“ - 2

Анкета на СТЕФКА ГИЧЕВА

Впечатлена съм от режисьора, от актьорите, от сценографията и музиката, от цялата постановка. За Николай Урумова, както винаги, може да се каже само най-доброто. Поздравления за първата си сценична изява във Варна заслужава и младият Теодор Каракачанов. Винаги актуална, темата за любовта тук е представена по скандинавски начин и този различен поглед е много интересен за нашите географски ширини.

МАРИЕЛА ДИМИТРОВА – журналистка в БНР – Радио Варна

Много хубаво представление. Съвременна класика. Част от репликите, които главният герой изрича, се отнасят сякаш за нашето време, едно безвремие, в което хората не знаят как точно да търсят своето щастие. Радвам се, че имаше много млади хора в салона, което говори много добре за Варненския театър. Искам да поздравя моите колеги Милена Кънева, Биляна Стоева и Мишо Мутафов, които бяха неузнаваеми до последно и ако човек не знаеше, че те участват, нямаше да ги разпознае. Различният начин, по който те изграждат ролите си, е заслуга на режисьора Пламен Марков. Николай Урумов е чудесен актьор и за него, освен със суперлативи, нищо друго не може да се говори. Хубавото е, че на неговото ниво бяха и моите колеги от Варненския театър, които в нищо не му отстъпваха и това много ме радва.

АЛЕКСАНДЪР АНДРЕЕВ – актьор в ДТ „Стоян Бъчваров“ до 2013 г.

КАК ЗРИТЕЛИТЕ ВИДЯХА ПРЕМИЕРАТА НА „ЮН ГАБРИЕЛ БОРКМАН“ - 3

Анкета на ДАРИАН ГЕНКОВ

Аз съм почитател на Ибсеновата драматургия и като ученичка на Пламен Марков бях любопитна какъв прочит ще направи той. Хареса ми. Пламен Марков е успял да улови проблемите на днешния човек и илюзиите, с които той живее и не съумява да преодоле. Илюзиите ни се разбиват, благодарение на хората около нас. Когато кажеш истината на самия себе си, тя е най-болезнена, а ние я премълчаваме. Психологически всичко това е добре направено. Пожелавам успех на спектакъла и дано ние, живите мъртви, най-сетне се пробудим.

ЕЛИЦА МАТЕЕВА – театрален критик, режисьор

Докосна ме сюжетът, сценографията много ми допадна. Силна игра на Николай Урумов и останалите актьори. „Боркман“ звучи съвременно. Гледала съм и други постановки на Пламен Марков във Варненския театър, които също харесвам.

КРИСТИНА ДИМИТРОВА – ученичка в IV Езикова гимназия Варна

Спектакълът ме развълнува, защото ни дава различни гледни точки. С Боркман, Гунхил и Ела виждаме живота от различни страни. А ако трябва да избирам между двете сестри Гунхил и Ела, категорично предпочитам Ела. Темите, разглеждани в „Боркман“, ми напомниха „Вуйчо Ваньо“, също постановка на Пламен Марков във Варненския театър. 

ГАБРИЕЛА ЖЕЛЕЗОВА – ученичка в V Езикова гимназия Варна

 

"ЮН ГАБРИЕЛ БОРКМАН"

от Хенрик Ибсен

Превод от английски и сценична редакция Пламен Марков

Постановка Пламен Марков

Сценография и костюми Мира Каланова

Музика Калин Николов

Помощник режисьор Валентина Козарева

Плакат Радослава Боор

Фотография Росен Донев

Действащи лица и изпълнители:

ЮН ГАБРИЕЛ БОРКМАН, бивш управител на банка – НИКОЛАЙ УРУМОВ

Г-жа ГУНХИЛ БОРКМАН, негова съпруга – МИЛЕНА КЪНЕВА

ЕРХАРТ БОРКМАН, студент, техен син – ТЕОДОР КАРАКАЧАНОВ

Г-ца ЕЛА РЕНТХАЙМ, сестра близначка на г-жа Боркман – БИЛЯНА СТОЕВА

Г-жа ФАНИ УИЛТЪН – ХРИСТИНА ДЖУРОВА

ВИЛХЕЛМ ФОЛДАЛ, помощник-писар в правителствено учреждение – МИХАИЛ МУТАФОВ

ФРИДА ФОЛДАЛ, негова дъщеря – МЕЛИН ЕРДИНЧ, гост

МАЛЕНЕ, прислужница у семейство Боркман – МИГЛЕНА ВЕЗИРОВА

След януарската премиера отново на 1 февруари 2023, 19.00, ДТ "Стоян Бъчваров".

TOP