Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

ДА РОВИШ В ПИЕСА НА ИБСЕН Е ЧИСТО ТЪРСЕНЕ НА СЪКРОВИЩА

Милена Кънева – Гунхил Боркман и Биляна Стоева – Ела Рентхайм

 

МИЛЕНА КЪНЕВА

Аз съм на щат и в този смисъл нямам възможност да избирам ролите си. Доста често се случва режисьорите да ни избират по лесния начин – близка прилика с героя, външна или характерова и толкова. В такива случаи се чувствам ощетена и орязана, защото това, което трябва да прави актьорът е да бъде предизвикван, за да надгражда, да преодолява и да преоткрива себе си в ролите. Понякога обаче се случва някой смел режисьор да прозре, че контурите могат да бъдат нарисувани по по-друг начин и предлага възможност за проглеждане в различна посока.

Гунхил. Така се казва моята героиня. Самотна жена, вкопчена в сина си, мазохистично настървена да отмъсти за липсите си на човекa, който не е отговорил на очакванията й.  Сякаш балансира на един висок стълб и не вярва, че ако залитне синът й няма да е там, за да я хване. Фикс идеи. Героите ни в тази пиеса са фиксирани в своите налудничави идеи. Просто разрешение няма, защото никой не е склонен на компромис. И изходът е един – студ до вледеняване. Детето трябва да бъде спасено на всяка цена, за да не го затисне нечий асберг.

 

Режисьорът Пламен Марков ме постави в тази роля и благодаря за това. Срещам се с части от себе си, които имам възможност да увелича по стотици, за да достигна Гунхил. Не знам дали бих постъпила така в подобна ситуация, мазохист съм, но не до такава степен, а и не умея да мразя.

Не е възможно да изпитвам отвращение към героинята си или да ме отблъсква, защото в актьорската работа ставаме едно с героите си, носим техните вини, техните тъги, техните щастия и това е едно от прекрасните изживявания в тази професия. Винаги има възможност да се провалим. Ще продължавам да преоткривам Гунхил и след премиерата, защото търсенето на образа не приключва в премиерните аплодисменти, пагубно би било, а и е толкова интересно, когато на десето представление изведнъж изникне нещо ново, което се е родило по пътя… 

А и в пиеса на Хенрик Ибсен да ровиш си е чисто търсене на съкровища, нали го наричат „Фройд на севера”. Изследваме с изключително интересна компания – Биляна Стоева като моята сестра-близначка, Николай Урумов, Михаил Мутафов и четирима млади прекрасни актьори. Мира Каланова очертава пространството на пребиваването ни, а Калин Николов звучи със своята музика в тишините на студа.

 

ПРЕЗ ЦЯЛОТО ВРЕМЕ СЕ ОПИТВАМ ДА Я ОБИЧАМ

 

БИЛЯНА СТОЕВА

 

Срещата ми с Ела Рентхайм е екстремна. Дълго чаках такава вълнуваща театрална задача. И Пламен Марков ми я постави. Благодаря!

Връзката ни с Ела започна с челен сблъсък – шокиращ, огромен, непонятен, опасен. Озовахме се затворени в клетка, допускахме само Пламен Марков и започнахме да се опознаваме. Минахме през всякакви етапи – рационален, емоционален, пълен крах, бавен подем, неразбиране, озлобление, страх. Но през цялото време се опитвам да я обичам. Трудна връзка.

 

Ела Рентхайм е ранена от двойно предателство и двойно унижение, от любов без отговор. Обречена на самота. В тази самота тя строи своя свят само в черно-бели картини. Обичта ѝ към племенника ѝ се превръща в маниакалност. Болна ли е наистина, умира ли, защо се налива с алкохол в далечния самотен север – дано публиката пожелае сама да търси отговорите.

Животът на Ела се диктува от парадокси: да живееш заради детето на сестра си, а тя да те мрази именно заради това; да простиш на тези, които са те предали, а те да не ти прощават за твоята милост; сестра ти близначка да е най-големият ти враг.

Ибсен поставя темата за връзката на близначките по жесток начин. Те са едно цяло, но това цяло за Гунхил и Ела е капан, от който те не могат да избягат – делят един мъж, един син, един свят. И ожесточено се борят да ги присвоят. Никоя от двете не търси спасение извън това цяло, а пропилява живота си, блъскайки се в стените му.

 

И да, това се играе много трудно!

 

Единствената прилика между мен и Ела Рентхайм е отдаването в любовта. Когато обичаме, обичаме открито и отдадено. И рискуваме да бъдем наранени.

В работата по ролята на Ела се сблъсках за пореден път с проблема за неблагодарността при направеното непотърсено добро и как то се оценява. Ела Рентхайм има финансовата възможност да се грижи за сестра си и за нейния син, когато те са в затруднено положение и го прави, въпреки, че това дете е от мъжа, който е голямата любов на Ела. И Ела предизвиква само ненавист у сестра си за това свое действие, а не очакваната благодарност.

 

Как се живее само в спектъра на негативните емоции?

Отговор ще търся пред очите на зрителите, във всяко представление на „Юн Габриел Боркман“.

 

По доста “северен” начин се изгради и партньорството с другите актьори. Точно както в пиесата - всеки бе вкопчен самотно в героя си и се откривахме бавно на сцената. Близостта на актьорите обаче расте, за разлика от тази на героите ни! За Милена Кънева, Николай Урумов, Михаил Мутафов, Теодор Каракачанов, Христина Джурова, Миглена Везирова и Мелин Ердинч е моята топла прегръдка.

Но ние, актьорите, сме фигурите в ръцете на гросмайсторите Пламен Марков, Мира Каланова, Калин Николов. Благодаря ви за изцеждащата емоционално история, която създадохте!

 

"ЮН ГАБРИЕЛ БОРКМАН"

от Хенрик Ибсен

 

Превод от английски и сценична редакция Пламен Марков

Постановка Пламен Марков

Сценография и костюми Мира Каланова

Музика Калин Николов

Помощник режисьор Валентина Козарева

Плакат Радослава Боор

Фотография Росен Донев

 

Действащи лица и изпълнители:

 

ЮН ГАБРИЕЛ БОРКМАН, бивш управител на банка – НИКОЛАЙ УРУМОВ

Г-жа ГУНХИЛ БОРКМАН, негова съпруга – МИЛЕНА КЪНЕВА

ЕРХАРТ БОРКМАН, студент, техен син – ТЕОДОР КАРАКАЧАНОВ

Г-ца ЕЛА РЕНТХАЙМ, сестра близначка на г-жа Боркман – БИЛЯНА СТОЕВА

Г-жа ФАНИ УИЛТЪН – ХРИСТИНА ДЖУРОВА

ВИЛХЕЛМ ФОЛДАЛ, помощник-писар в правителствено учреждение – МИХАИЛ МУТАФОВ

ФРИДА ФОЛДАЛ, негова дъщеря – МЕЛИН ЕРДИНЧ, гост

МАЛЕНЕ, прислужница у семейство Боркман – МИГЛЕНА ВЕЗИРОВА

 

Премиерни спектакли - 17. 18 януари 2023, 19:00, Основна сцена, Драматичен театър „Стоян Бъчваров“ Варна

TOP