Искате ли да получавате новини от нас - за премиери, промоции и др.?

Актуални новини

„ФОРМАТА НА НЕЩАТА“ ОТ НИЙЛ ЛАБЮТ – ПЪРВА ПРЕМИЕРА 2024 НА ВАРНЕНСКИЯ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

Варненският драматичен театър „Стоян Бъчваров“ подготвя първата си постановка за 2024 г. „Формата на нещата“ от Нийл Лабют, чиято премиера предстои на 11 март, 19.00, ГХГ „Борис Георгиев“. 

„Формата на нещата“ (2000) от всепризнатия и широко обсъждан американския драматург, сценарист, режисьор и писател Нийл Лабют, е едно от открояващите се заглавия в съвременната англоезична драматургия, което привлича внимание още с първата постановка в Almeida Theatre Лондон (2001), режисирана и филмирана от самия автор (2003). Безмилостен съдник на „нашата нездрава мания към външното, повърхностното, към формата на нещата“, пиесата разказва за студентка по скулптура, която превръща новия си приятел от свито момче в самоуверен млад мъж, докато новата ситуация не конфронтира истината с лъжата в любовта и изкуството.

„Формата на нещата“ превежда и поставя за пръв път у нас (2011, Театър „София“) младият Мартин Киселов, син на големия театрален режисьор Младен Киселов. С постановките си „Разбиване“ (2014) и „Дебело прасе“ (2022) пристрастието си към Нийл Лабют проявява и един друг изтъкнат български режисьор Стайко Мурджев. Сега със своя прочит на „Формата на нещата“ дебютира на варненска сцена и младата, но заявила вече режисьорското си присъствие в българския театрален контекст Максима Боева, възпитаничка на проф. Пламен Марков, създал в годините поредица от великолепни варненски представления. За постановката си Максима Боева мотивира енергичен младежки екип, в който влизат сценографката Киряна Аврониева, композиторът Милен Апостолов и актьорите Христина Джурова, Станислав Кондов, Александър Евгениев и Сияна Начева. „Правя истории, които са ме развълнували и за които събирам екип със същите вълнения. С вярата, че в публиката има хора, които имат нужда да видят точно това, да чуят и съпреживеят тези истории“, споделя принципното си разбиране за театър режисьорката. 

 

Изборът с „Формата на нещата“ на ярка съвременна драматургия, в интерпретация на талантлив млад творец с варненски корени, за първа премиера 2024 на Варненския драматичен театър, не е случаен. Той свидетелства както за приемствеността, така и за  съвременното светоусещане, с които столетният театър навлиза в 103-та година от своето съществуване, започнало на 12 март 1921 г. с постановката „Инстинктът“ от Анри Кистмекер, под режисурата на Стоян Бъчваров.

НИЙЛ ЛАБЮТ (Детройт, 1963), завършва Бригамския университет в Прово, Юта и Нюйоркския университет с драматургично писане, специализира в Лондон, Чикаго, Лос Анжелис и Ню Йорк, участва в Sundance Institute’s Playwrights Lab. Изявява се като драматург, сценарист, режисьор и белетрист. Автор е на сборника с разкази “Секунди удоволствия“ и на пиесите: „Разбиване: пиеси от последните дни“, „Формата на нещата“, „Умилостивилището“, „Разстоянието от тук“, „Аутобан“, „Дебело прасе“ (номинация за Награда „Лорънс Оливие“ за най-добра комедия), „Някакво(и) момиче(та)“, „Така се случват нещата“, „Отпадъци“, „Мръсни думи за смутни времена“, „В тъмна, тъмна къща“, „Причини да бъдеш красив“ (Номинация за Награда „Тони“ за най-добра пиеса), „На чисто“ и др. Богатата творческа биография на Нийл Лабют допълват филмите: „В мъжка компания“ (Награда на Обществото на нюйоркските критици за най-добър дебют и Награда за най-добър режисьор на филмовия фестивал „Сънданс”), „Вашите приятели и съседи“, „Сестра Бети“, “Обсебване“, „Формата на нещата“, “Ракитеният човек“, „Тераса с изглед към езерото“ и др. 

МАКСИМА БОЕВА (1992, Варна), завършва Първа езикова гимназия в родния си град и НАТФИЗ „Кр. Сарафов“ със специалностите Режисура за драматичен театър в класа на проф. Пламен Марков (2017) и Мениджмънт в сценичните изкуства и индустрии (2018). Дебютният ѝ спектакъл "Нирвана" от Константин Илиев в ДКТ "Васил Друмев" Шумен, където работи като щатен режисьор, получава множество отличия на няколко фестивала, между които националната награда за млад режисьор „Слави Шкаров“ и три номинации за ИКАР 2019, включително в категория Дебют за режисура. Интерес предизвикват също постановките ѝ "Косвени щети" по книгата на носителката на Нобелова награда за литература Светлана Алексиевич "Войната не е с лице на жена“, „Заешка дупка“ от Дейвид Линдзи-Абер и др. 

 

„ФОРМАТА НА НЕЩАТА“

от Нийл Лабют

Превод Мартин Киселов

Режисьор Максима Боева

Сценограф Киряна Аврониева

Композитор Милен Апостолов

Помощник режисьор Валентина Козарева

В ролите:

Станислав Кондов

Александър Евгениев

Христина Джурова

Сияна Начева

Продукция на ТМПЦ - Драматичен театър „Стоян Бъчваров“
Премиера – 11 март 2024, 19.00, ГХГ „Борис Георгиев“ Варна

 

 

TOP